Gruba Kaśka to potoczna nazwa ujęcia wody i studni miejskiej Stacji Uzdatniania Wody „Praga” MPWiK. Powstała w 1964 i stanowi arcydzieło inżynierii. Jest to jedyny w Europie obiekt wykorzystujący naturalny proces infiltracji. Woda pobierana jest spod dna rzeki, a metoda ta na świecie nazywana jest „ujęciem warszawskim”.
15 promieniście rozłożonych drenów znajduje się około 6 metrów pod dnem. Woda pompowana jest na brzeg rurociągiem znajdującym się w podwodnym tunelu o długości 300 metrów. Nadmiar wody wysyłany jest do stacji „Filtry” po drugiej stronie Wisły.
Metodę tę opracował inż. Włodzimierz Skoraszewski. Do tej pory ujęcia infiltracyjne budowano na brzegu, jednak po latach okazało się, że odłożyło się zbyt dużo zanieczyszczeń. Z kolei na nieuregulowanej rzece, nurt stale przesuwa rumowisko denne, zapewniając naturalną wymianę złoża. Pomagają w tym dodatkowo statki – spulchniacze hydrauliczne „Chudy Wojtek II” i „Chudy Wojtek III” oraz pogłębiarka „SAWA”.
W 2015 zakończył się proces modernizacji, dzięki któremu do procesu filtracji dodano ozonowanie pośrednie i filtrację na węglu aktywnym. Gruba Kaśka pobiera około 90–120 tys. m³ wody na dobę, zaopatrując co piątego warszawiaka.
Zdjęcia pochodzą z dni otwartych zorganizowanych przez MPWiK.
Adres: Brukselska 21
Źródło:
Stacja Uzdatniania Wody „Praga”. www.mpwik.com.pl, dostęp 20.02.2019.
O, fajny widzę spacerek sobie strzeliłeś. Ja to zawsze przegapiam takie rzeczy albo nie mam czasu, albo mnie nie ma 😀
„Pieczone gołąbki” – to był film o Grubej Kaśce 🙂
Nie znałem tego filmu, ale znalazłem właśnie na youtube, to chyba jakaś komedia muzyczna 🙂
A to poznaj, bo kawałek historii Warszawy jest w nim. I aktorzy znakomici. Ramotka, ale nadal na uśmiech zasługuje.